Everythingdo gjë që ju duhet të dini për hiccups: shkaqe, trajtime dhe më shumë

hiccups ndodhin kur marrja e ajrit të një personi bllokohet menjëherë. Mund të ndodhë pa ndonjë arsye të dukshme. Zakonisht është një telash i vogël, por hiccups të zgjatur mund të tregojnë një problem serioz mjekësor.

kur formon një hiccup, kjo është për shkak të një tkurrje të papritur, të pavullnetshme të diafragmës në të njëjtën kohë me një tkurrje të kutisë së zërit, ose laring, dhe mbylljen totale të glottis, që është ku Kalonat vokale janë të vendosura. Si rezultat, ka një nxitim të papritur të ajrit në mushkëri, i shoqëruar nga tingulli i njohur "HIC".

Hiccups njihen mjekësisht si flutte sinkron diafragmatike ose singultus. Ato mund të ndodhin individualisht ose në periudha. Ato shpesh janë ritmike, që do të thotë se intervali midis secilit hiccup është relativisht konstant.

Shumica e njerëzve kanë hiccup herë pas here, dhe ato zakonisht zgjidhen pa trajtim brenda disa minutash.

Rrallë, mund të ketë hiccup të zgjatur ose kronik, të cilat mund të zgjasin për një muaj ose më gjatë. Hiccups që zgjasin më shumë se 2 muaj njihen si hiccups ndërveprues.

Nëse një periudhë e hiccups zgjat më gjatë se 48 orë, kjo konsiderohet e vazhdueshme, dhe personi duhet të kontaktojë një mjek. Kjo ka tendencë të jetë më e zakonshme tek burrat sesa gratë dhe mund të nënkuptojë një gjendje mjekësore më serioze.

Faktet e shpejta në hiccups

Procedurat kirurgjikale dhe lezione gjithashtu mund të jenë faktorë rreziku.

tek foshnjat

Foshnjat mund të pësojnë më shpesh hiccups gjatë ose pas ushqyerjes, pasi ato mund të gëlltisin ushqimin shumë shpejt ose të ushqejnë. Hiccups gjithashtu mund të jetë një shenjë e një foshnje të jetë e plotë. Prandaj, pediatër zakonisht rekomandojnë burime të shkurtra me prishje të burimit.

Hiccups gjithashtu mund të ndodhin për shkak të frymëmarrjes së një foshnje dhe gëlltitjes që nuk janë ende në sinkron. Nga ana tjetër, kjo mund të bëjë që një foshnjë të tërheq frymë dhe të gëlltisë, e cila mund të prodhojë një hiccup.

Hiccups te foshnjat gjithashtu mund të vijnë nga ndryshimet në temperaturën e stomakut. Për shembull, kjo mund të jetë rasti nëse konsumojnë një pije të ftohtë, atëherë kanë diçka të ngrohtë për të ngrënë.

Në përgjithësi, hiccups kanë tendencë të jenë një shenjë e rritjes dhe zhvillimit të shëndetshëm. Sidoqoftë, hiccups të shpeshta gjithashtu mund të vijnë nga GERD, e cila është një gjendje e zakonshme dhe lehtësisht e shërueshme tek foshnjat.

Hiccups vetëm nuk janë një shenjë e refluksit. Disa simptoma të tjera të mundshme tek foshnjat me GERD të dyshuar përfshijnë:

Prindërit dhe kujdestarët duhet të konsultohen me një pediatër nëse vërejnë se foshnja e tyre po përjeton disa simptoma dhe dyshojnë se refluksi mund t’i shkaktojë ato.

Si të shpëtoj nga hiccups

Shumica e rasteve të hiccups largohen pas disa minutash ose orësh pa trajtim mjekësor. Nëse ata vazhdojnë, megjithatë, një person duhet të kontaktojë një mjek. Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë, por efektiviteti i tyre mbetet i paqartë.

Këshilla për të hequr qafe hiccups

Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë të heqin qafe hiccups:

Shumë nga këto këshilla janë kaluar përmes brezave. Ata mund të jenë efektivë për disa njerëz, por ka pasur pak hulumtime për të mbështetur përdorimin e tyre.

Ilaçet

Nëse një person ka një gjendje themelore, duke e menaxhuar atë me siguri do të zgjidhë Hiccups.

Nëse hiccups të zgjatur po ndërhyjnë në cilësinë e jetës së një personi, një mjek mund të përshkruajë një ilaç.

Chlorpromazine është trajtimi i linjës së parë, pasi është i vetmi ilaç me miratimin e Administrimit të Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të trajtuar hiccups.

Një mjek mund të rekomandojë ilaçet e mëposhtme për hiccups nëse duket se nuk ka asnjë gjendje themelore:

Komplikimet e tjera të mundshme përfshijnë një rrahje të parregullt të zemrës dhe GERD.

Diagnostifikimi

Hiccups që zgjasin nën 48 orë zakonisht nuk kanë nevojë për ndonjë kujdes mjekësor sepse ato zakonisht zgjidhen vetë. Nëse ata vazhdojnë për më gjatë se kjo, personi duhet të konsultohet me një mjek.

Mjeku mund të pyesë:

Parandalimi

Disa shkaqe të hiccups janë të parandalueshme. Disa mënyra për të zvogëluar mundësinë e përjetimit të hiccups përfshijnë:

Shumë shpejt

Shumica e hiccups janë të shkurtër dhe largohen pas një kohe të shkurtër. Sidoqoftë, nëse ata vazhdojnë ose shkaktojnë simptoma shqetësuese, personi duhet të kontaktojë një mjek.

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.